/Files/images/2021_2022nr1/меню_картинка.jpg

/Files/images/kartinki/IMG_20220120_134048.jpg /Files/images/kartinki/IMG_20220120_134012.jpg

/Files/images/kartinki/IMG_20220120_134001.jpg /Files/images/kartinki/IMG_20220120_133949.jpg


/Files/images/kartinki/IMG_20220120_133937.jpg /Files/images/kartinki/IMG_20220120_133924.jpg

/Files/images/kartinki/IMG_20220120_133901.jpg /Files/images/kartinki/IMG_20220120_133850.jpg

/Files/images/kartinki/IMG_20220120_133838.jpg /Files/images/kartinki/IMG_20220120_133822.jpg

Нове меню у ЗЗСО Краматорська.
Скільки коштує? Що змінилося? З чого складається?
Все це ви дізнаєтеся на сайті Управління освіти:
wym-1642677729295

Рекомендації здорового харчування

Розглянемо декілька корисних рекомендацій здорового харчування:

  • Бажано споживати їжу 4-5 разів в день невеликими порціями.
  • Замість смаження їжі віддавати перевагу запіканню їжі та приготуванню на пару.
  • Оптимальна добова калорійність їжі для дітей віком від 7 до 11 років складає приблизно 2350 кілокалорій, для школярів віком до 13 років – приблизно 2500-2700 кілокалорій, для підлітків – до 3000 кілокалорій.
  • Будь-яке м'ясо треба готувати не менше години, що забезпечить знищення різноманітних бактерій та паразитів.
  • Замість рафінованого цукру бажано використовувати саме натуральний.
  • Варто снідати на протязі першої години після підйому та вечеряти приблизно за 3 години до сну.
  • Рекомендується витрачати на споживання їжі біля 30 хвилин, на перекус – біля 10 хвилин.
  • Ранком натощак необхідно випивати стакан теплої води, що сприяє покращенню процесів обміну їжі та добре впливає на травну систему.
  • Під час трапези не треба відволікатися на інші речі, наприклад, на перегляд телевізору або читання книги.
  • Варто ретельно пережовувати їжу та їсти без надмірного поспіху.
  • Бажано скоротити споживання солодощів, замість яких варто споживати фрукти та пити воду.
  • Замість жирного м’яса (наприклад, баранини і свинини) варто вибирати нежирні сорти (наприклад, кролик і телятина).
  • Рекомендується якнайчастіше пити звичайну воду без домішок.
  • Бажано пити не більш ніж одну склянку фруктового соку в день.
  • Оптимальна щоденна доза цукру – 50 г.
  • Треба обмежити споживання продуктів, які містять шкідливі трансжири: печиво, тістечка, торти.
  • Варто зменшити споживання оброблених продуктів, у складі яких є забагато жиру і солі.
  • Треба віддавати перевагу цільнозерновому хлібу.
  • Розмороження продуктів при кімнатній температурі є недоцільним.
  • Варто доводити супи до кипіння.
  • Треба враховувати оптимальну температуру споживаної їжі: температура гарячого блюда – 37-38 °C, холодного блюда – 15 °C.
  • Бажано збільшити споживання зелені та приправ, які містять значну кількість вітамінів.
  • Обов’язковим доповненням до шкільного раціону є спочинок та прогулянки на свіжому повітрі.

/Files/images/kartinki/меню 2.jpg

Корисні та некорисні для дитини продукти

Розглянемо найбільш корисні та некорисні для дитини продукти:

  1. Корисні продукти. Це овочі (наприклад, огірки, зелень і морква), ягоди і фрукти, каші з цільнозернової крупи, насіння, диня, гарбуз, ананас, горіхи, виноград, банани, сири, природна вода і чай.
  2. Продукти, їсти які можна у поміркованій кількості. Це білий рис, батон, гриби, картопля, вершки, пастила, зефір, сметана, чорний шоколад.
  3. Продукти, їсти які можна лише у мінімальній кількості. Смажене м’ясо, чіпси, бублики, макарони, сухарики, сосиски, плавлений сир, солодкі газовані напої.
Корисні продукти – це оптимальний варіант. Вони є достатньо смачними і водночас здатні забезпечувати дитячий організм усіма необхідними речовинами.
Варто зазначити, що пряма заборона на споживання певних продуктів може лише привернути увагу дітей до них. Отже, суворі заборони бажано замінити роз’яснювальними бесідами.
Кiлькiсть переглядiв: 345

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.